31 de gen. 2010



COMUNICAT DE PREMSA
Alcoi, 31/gener/2010
Èxit de la Pujada Atlètica a la Font Roja en defensa del paratge
L'activitat forma part de la campanya "La Font Roja també
és nostra. Hotel fora del Parc Natural"
Aquest matí ha tingut lloc la Pujada Atlètica en Defensa de
la Font Roja convocada per l'Assemblea de la campanya
"La Font Roja també és nostra. Hotel fora del Parc Natural".

En l'acte han corregut més de cinquanta atletes, en
representació de totes i cadascuna de les entitats que donen
suport a la campanya.

Els atletes participants s'han concentrat en la plaça d'Espanya
poc abans de les 11 del matí, on han estat acompanyats per un
grup de membres i simpatitzants de la campanya, i també per
la música del grup de batukada "Sambolika". Poc després, l'actor
alcoià Miquel Martí ha llegit un manifest reivindicatiu, que
recordava els principals motius d'oposició a la construcció d'un
hotel en el cor del Parc Natural.

A l'hora prevista, les 11:30, els corredors i corredores, uniformats
amb camisetes amb el lema "SOS Font Roja", han partit de
la plaça entre els aplaudiments del públic congregat.

Els atletes han corregut agrupats, sense competir, fins a l'àrea
del Santuari de la Font Roja, on han arribat també entre
aplaudiments poc abans de l'1 de la vesprada. Una volta
en el paratge, s'han fotografiat conjuntament mostrant els
logotips de totes les entitats representades.

Els participants han valorat molt positivament l'experiència,
destacant el bon ambient i l'harmonia entre els corredors.
L'Assemblea de la campanya agraeix el seu esforç i il·lusió,
gràcies als quals ha estat possible aquest nou acte lúdic i
reivindicatiu en defensa de la Font Roja.




http://fontrojadetots.blogspot.com/
Correu electrònic:
fontrojadetots@gmail.com
Adreça postal: Apartat de Correus 252 - 03800 Alcoi
SOS Font Roja


COMUNICAT DE PREMSA AMB MOTIU DE LA CELEBRACIÓ DEL DIA DE L'ÀRBRE 2010


BOSC VIU (Plataforma per la defensa dels ecosistemes forestals valencians) denuncia que el Dia de l’Àrbre (31 de gener del 2010) la Conselleria de Medi Ambient es dedica a fer actuacions publicitàries mentre es perden milers d’arbres i es degrada el bosc a causa de la seua mala política forestal.

Tots els anys, en arribar finals de gener, la Conselleria de Medi Ambient organitza campanyes publicitàries, comunicats triomfalistes i alguna repoblació forestal simbòlica, per a intentar “vendre” a la societat valenciana que desenvolupa una bona gestió forestal.

La realitat és que la superfície forestal valenciana es degrada cada dia més a causa de tales injustificades, roturacions de terres, mala ubicació d’infraestructures, processos urbanístics, contaminació i actuacions d’una equivocada silvicultura que porta a destruir milers d’hectàrees per obrir immensos i inefectius tallafocs. Com per exemple:

- Tala injustificada de milers de pins adults en ple cor del Parc Natural de Penyagolosa, amb l’excusa de combatre una plaga de vesc.

- Projecte d’instal·lar un gran hotel al mateix centre del Parc Natural de la Font Roja, amb greu risc d’incrementar els danys a la part més valuosa del parc.

- Tala injustificada d’uns tres mil arbres al Desert de les Palmes, amb l’excusa d’evitar incendis.

- Aprovació d’un pgou que afecta al Parc Natural de la Tinença de Benifassà i que incrementa les previsions d’urbanització.

- Tala excessiva de pins en la Serranía, amb l’excusa d’eliminar arbres que han crescut mal.

- Projecte de carretera, ja iniciades les obres, afectant al Parc Natural del Desert de les Palmes i a zones perifèriques de gran valor botànic i faunístic.

-Ubicació de parcs eòlics en zones de muntanya declarades IBAs o LIC.

- Urbanitzacions en marxa que destrossen l’única pineda litoral de Castelló, en la Renegà (Orpesa).

- Mineria agressiva en àrees forestals, com el cas del Mollet (Castelló) o tota la comarca de la Serranía.

- Projecte d’ubicació d’una presó en terme de Setaigües, amb greu risc d’afectar negativament a zones forestals.

- Tales de vegetació al Parc del Túria, sota les línies elèctriques, malgrat existir alternatives legals que podrien evitar les tales.

- 70.000 hectàrees amenaçades per la construcció de grans tallafocs per tot el territori valencià, bona part d’ells ja iniciats.

Etc…, etc…,

Per a rentar-se la cara, per a tapar la degradació del bosc i per a donar una falsa imatge publicitària de respecte a la natura, l’administració valenciana anuncia i fa promeses impossibles de repoblacions forestals, efectua campanyes demagògiques, manipula dades i fa actes simbòlics i virtuals en relació al Dia de l’Àrbre i les repoblacions forestals. La realitat és que les promeses de repoblació no s’acompleixen i allò que es repobla, moltes vegades es fa mal, amb monocultius de poques espècies i tècniques poc respectuoses amb el medi ambient, amb resultats moltes vegades nefasts.

Des de fa temps la Conselleria amaga les dades concretes i fiables sobre repoblacions forestals, fins i tot davant de peticions de col·lectius socials implicats i de preguntes parlamentàries per part de l’oposició. Les poques dades que ofereix estan unflades, manipulades, no donen detalls concrets i mai inclouen els resultats finals de les actuacions.

Aquest Dia de l’Àrbre del 2010 volem denunciar que la política de repoblacions de la Conselleria és un bluf, ni tan sols serveix per a tapar les vergonyes de la degradació forestal real i efectiva de les nostres muntanyes. Tales i agressions com les acabades de mencionar i moltes altres mostres de degradació forestal es presenten en totes les comarques valencianes al llarg de tot l’any.

Resulta indignant que la Conselleria vulga tapar la degradació que ella mateixa promou o tolera amb actes simbòlics i propagandístics.

Demanem un canvi radical de política forestal que implante una gestió sostenible de les nostres muntanyes, amb base científica i ampla participació ciutadana, i que tracte els boscs i matolls valencians com a valuosos ecosistemes a conservar amb tota la seua riquesa i integritat. Volem el Bosc Viu.

BOSC VIU

(Plataforma per la defensa dels ecosistemes forestals valencians)




En el marc de la celebració del Dia de l'Àrbre 2010, activistes de Marfull-AEAgró i Bosc Viu, vàren denunciar la tala indiscriminada de pins per part d'Iberdrola al paratge de la Vallesa.

Aquesta tala s'ha realitzat en el corredor per on discorre una de les línies de distribució de l'energia elèctrica d'Iberdrola i, seria innecessària si la companyia elèctrica invertira en la modernització d'aquesta línia, bé soterrant-la o bé aplicant principis de seguretat activa.