26 de des. 2011


La comissió forestal d'Acció Ecologista Agró, Marfull AEA i la plataforma Bosc Viu (Defensa dels Ecosistemes Forestals Valencians) preparen una acció pacífica per al proper dimecres 28 de desembre a la plaça de l'Ajuntament de València, a les 12:00 hores.

La finalitat de l'acció és preguntar públicament a la Conselleria de Medi Ambient què ha fet pels boscos durant l'any 2011, Any Internacional dels Boscos. Molta gent podria pensar que no s'ha fet res, per la poca difusió i interès mostrats per la Conselleria, però això no és així. La Conselleria de Medi Ambient ha realitzat, i continua realitzant, tales al bell mig del Parc Natural del Penyagolosa, ha menysvalorat les formacions arbustives, ha aprovat Plans de Prevenció d'Incendis que preveuen la realització de treballs forestals d'un gran impacte paisatgístic i mediambiental, ha realitzat reforestacions difícils d'entendre (per dir-ho de manera suau), com ara, la del propi conseller Cotino a les terres cremades de la serra d'Agullent i, en definitiva, ha realitzat i realitza una gestió forestal desastrosa.

La Comitiva Reial formada pels tres Reis Mags, dos patges i els portadors d'estendards (pancartes), farà lliurament de branques seques, representant les tales i el menyspreu al sotabosc i les formacions arbustives; terra, pel sòl que es perd a causa de les actuacions forestals agressives; i carbó, perquè una gestió forestal tan nefasta no es mereix una altra cosa. "OR, ENCENS I MIRRA, de la mà de Bosc Viu".

Des de la plaça de l'Ajuntament, ens adreçarem al Palau de la Generalitat, per a lliurar un escrit a la Conselleria de Medi Ambient.

L'acció serà pacífica i finalitzarà al voltant de les 13:00 hores.

9 de des. 2011

COMPROMÍS RECLAMA LA PARALIZACIÓN DE LA TALA DE PINOS CENTENARIOS EN EL PENYAGOLOSA.


El diputado Juan Ponce estima que la supuesta plaga de muérdago esgrimida por el Consell es una coartada para sacar madera.

9 de diciembre de 2011

Ante la nueva campaña de tala de pinos centenarios reanudada a comienzos de diciembre en pleno corazón del "Parc Natural del Penyagolosa" por orden del gobierno valenciano, el diputado de Compromís Juan Ponce, ha registrado en "Les Corts" una batería de preguntas parlamentarias pidiendo explicaciones detalladas y ha reclamado la paralización inmediata de la tala, con la que según el proyecto de la "Conselleria de Territori i Medi Ambient" se pretende eliminar una supuesta plaga de muérdago que afectaría a dichos pinares. El proyecto de la conselleria contempla la tala de hasta 10.000 ejemplares adultos de estos árboles, de los que se llevan talados unos 2.000.


Con su iniciativa el diputado de Compromís respalda en el terreno político una acción social de protesta que llevó a cabo en la mañana del jueves convocada por la plataforma de defensa ambiental Bosc Viu. La movilización tuvo lugar en el interior del espacio, donce ya ha comenzado la segunda temporada de tala después de la realizada el año pasado, en el que se derribaron más de un millar de pinos adultos. Dada la forma en la que se está gestionando el proyecto, a juicio del diputado más parece una coartada para sacar madera que un combate real contra una presunta plaga.


Según ha asegurado Ponce "prácticamente ya no nos quedan bosques originales o primarios, lo que hay es más bien un monocultivo de pinar tan rematadamente mal gestionado que presenta un cuadro lamentable, con claras muestras de debilidad, con poca cobertura vegetal, empobrecidos y enfermos. Si es cierto que existe un aumento de la presencia de muérdago, desde luego la forma de combatirla no es talando árboles de gran valor ecológico y paisajístico apenas afectados. Esto es ridículo, es pretender curar la enfermadad matando al enfermo.

De hecho, la observación directa tanto de la zona supuestamente afectada como de las vigas abatidas revela que se han apeado árboles perfectamente capaces de aguantar la presencia del parásito, incluso árboles enteramente sanos. El muérdago chupa la savia de los árboles en los que se prende, y en el peor de los casos puede provocar, al cabo de muchos años, la muerte de algún ejemplar, "lo que entra dentro de los ciclos normales del bosque", ha señalado el diputado de Compromís.

Además, "la forma de combatir la presencia del muérdago sería mediante la introducción de especies vegetales que ayuden a  diversificar el bosque, que ofrezcan alimentos a las aves -que son los que dispersan el muérdago-, efectuar podas selectivas y actuar de forma puntual, cuidadosa con el medio. En suma, actuando científicamente, que en un principio era lo que preveía el proyecto de la conselleria, aunque ahora haya degenerado en esta absurda actuación", ha concluido Ponce.

8 de des. 2011

ACCIÓ DE PROTESTA CONTRA LES TALES DE MILERS DE PINS
AL PARC NATURAL DE PENYAGOLOSA.
Sant Joan de Penyagolosa, a 8 de desembre del 2011.


 Representants de la plataforma BOSC VIU, han efectuat una pacífica acció de protesta contra les tales de milers de pins en bon estat que està efectuant la Conselleria de Medi Ambient al mateix cor del Parc Natural del Penyagolosa, amb l’excusa de combatre una plaga de vesc (“muérdago”) i el seu “Pla de Control del Vesc” (es pretenen tallar 8000 arbres en un termini de 8 anys).

            Una bona representació de membres de la Comissió Forestal d’Acció Ecologista Agró, excursionistes, membres de MARFULL, de GRÈVOL i de GECEN, així com, veïns de diferents poblacions al voltant del massís, integrats tots en la Plataforma Bosc Viu, han desenvolupat una vistosa acció pacífica de protesta contra les tales injustificades i abusives, davant de l’ermitori de Sant Joan.

            Unes cinquanta persones han desplegat cartells que formaven els lemes: “Prou de tales pel vesc” i “Per protegir no cal destruir” i han repartit fullets informatius a visitants i excursionistes que es trobaven en les immediacions de l’ermitori, així com a representants de col·lectius locals relacionats amb el parc natural de Penyagolosa. Bosc Viu està en contacte amb diferents entitats de la comarca i de la resta de Castelló per a coordinar actuacions en contra de les tales i d’altres actuacions agressives de la Conselleria de Medi Ambient, en relació a la gestió del parc i a la seua equivocada política de “prevenció” d’incendis (PPIF).


            BOSC VIU reclama la immediata paralització i suspensió de les tales i que es posen en marxa actuacions alternatives, sense impacte ambiental, basades en repoblacions respectuoses i diversificades amb l’ús de diferents espècies d’arbres i arbusts que proporcionen fruits a les aus frugívores (principals responsables de la dispersió de les llavors del vesc), amb la intenció d’ampliar la dieta d’aquestes aus, així com, la realització de podes selectives i altres actuacions puntuals i respectuoses amb l’ entorn.

            La Plataforma també s’oposa al Pla de Prevenció d’Incendis Forestals del Parc de Penyagolosa (PPIF) elaborat per la Conselleria, que pretén obrir gran quantitat d’inútils tallafocs, l’eliminació de vegetació viva i valuosa, i la desprotecció del sòl fèrtil, mentre es retallen les partides econòmiques dedicades a la veritable prevenció (evitar les causes humanes del foc) i que inclouen vigilància, detecció, dissuasió, regulació d’usos, formació, educació ambiental, etc.

            La Conselleria es justifica dient que talla milers de pins adults, molts d’ells en bon estat, per a controlar una plaga de vesc (“muérdago”: Viscum album), una planta paràsita que xucla saba de la planta i que, amb el temps, al cap dels anys, podria arribar a matar alguns pins.


            Pensem que aquesta actuació no està justificada. Els efectes que té són molt negatius. No sols s’eliminen milers de grans arbres, sinó que les tales i l’extracció de la fusta danyen altres arbres i arbusts, afecten al sòl fèrtil i incrementen l’erosió. A banda d’això, hi ha alternatives millors.

            És la política de l’administració valenciana, la que ha convertit els nostres boscos en monocultius de pins, monòtons, poc diversificats, amb poca cobertura vegetal, empobrits i amb moltes plagues (no sols de vesc, també de processionària i d’altres). De la mateixa manera, els plans que té la Conselleria en la seua política desencertada de “prevenció” d’incendis insisteixen en la mateixa direcció d’eliminar arbres i arbusts i desprotegir i alterar el sòl. Pretén fer grans “tallafocs” (que no aturen el foc) i eliminar milers d’arbres; pretén eliminar la vegetació arbustiva, amb la conseqüent desprotecció i dany del sòl. Tot açò converteix els boscos en ecosistemes empobrits, dèbils, perdent el seu valor ecològic, paisatgístic i, sobretot, danyant les valuoses funcions ecològiques que el bosc fa gratuïtament per a nosaltres (recarregar els aqüífers, evitar les crescudes dels rius i barrancs, retenir el sòl fèrtil, mantenir una rica varietat d’espècies animals, vegetals, de fongs i bolets. i altres sers vius, necessaris per al bosc.


            En aquest acte de protesta han participat portaveus autoritzats de la plataforma que han donat les oportunes explicacions als periodistes i visitants. També estaven presents una sèrie de biòlegs, experts en botànica, que han estudiat i seguit les actuacions i que assessoren a Bosc Viu.
  
Per a més informació: Carles Arnal (690039828) i Ferran Gandia (667739859).


6 de des. 2011

VINE AMB NOSALTRES A DEFENSAR EL MASSÍS DEL PENYAGOLOSA: ACCIÓ!
"pla de control del vesc"

PROU DE TALES PEL VESC
PER PROTEGIR NO CAL DESTRUIR

Dia: dijous 8 de desembre 2011.

Hora aproximada: 12:00 hores

Lloc: immediacions de l'ermitori de Sant Joan de Penyagolosa


L'acció serà pacífica i tranquil·la i durarà una mitja hora. Després d'això, farem un volt pel Massís del Penyagolosa, acabant en el mateix Sant Joan (caldrà portar menjar i aigua).

Per als que pugen dimecres 7 de desembre: Allotjament a Vilafermosa (Masia Roncales o Hostal El Palomar), a Puertomingalvo, o al mateix Sant Joan.

Per a confirmar l'assistència o rebre algun aclariment: contactar amb l'administrador d'aquest bloc.

2 de des. 2011

CONCURS DE FOTOGRAFIA "NO A L'ALTA TENSIÓ"

Per tal de donar testimoni de la destrucció que Iberdrola està realitzant a les nostres serres, (Línia Juan Urrútia Alcoi – Subestació d’Ontinyent) proposem un certamen-concurs de fotografia relacionat amb aquesta temàtica. Les bases per a participar-hi són les següents:

1.            Les fotografies tindran relació amb les obres de construcció de la línia elèctrica d'alta tensió "Ontinyent - Juan Urrútia", que arranquen des de la zona de la Covalta a la Vall d'Albaida i finalitzen a la subestació d'Iberdrola a Ontinyent.
2.            Es podran realitzar amb qualsevol tipus de dispositiu: càmeres de fotos, mòbils, i hauran de ser originals. No s'admetran els que provinguen de la pirateria o siguen d'altre autor.
3.            Les fotografies tindran una resolució mínima de 800x600 ppi i una grandària màxima de 8 Megapíxels. Hauran d'estar en format jpg obligatòriament. S'han d'enviar, juntament amb les dades de contacte, al següent correu electrònic: crematsensefils@gmail.com.
4.            Els participants cediran els drets perquè la Plataforma "No a l'alta tensió" expose les fotografies. L'organització es compromet a no fer cap ús comercial d'aquestes.
5.            El termini per a la recepció de les fotos serà el 30 de desembre de 2011.
6.            Es seleccionaran les 20 millors fotos per a una futura exposició.
7.            Les fotografies seleccionades seran exhibides a la pàgina http://crematsensefils.blogspot.com

PUJA A LA SERRA I FOTOGRAFIA ALLÒ QUE MÉS T'HA IMPACTAT I MOSTRA-HO A TOTS I TOTES PERQUÈ SIGUEN CONSCIENTS DEL DESASTRE ECOLÒGIC QUE S'HA PRODUÏT I S'ESTÀ COMETENT ÍMPUNEMENT!!!